Meezingen?

Elke woensdag repetitie van 20:30 tem 22:30 in de Regenboogschool te Elewijt.

Vragen of opmerkingen? Contacteer ons

Koorleden, meld je aan op het intranet.

JO

Jaarverslag 2013

2013 zal algemeen herinnerd worden als het jaar dat voorafging aan al de manifestaties die opgezet werden rond de 100ste verjaardag van Wereldoorlog I.
Voor ons koor was 2013 een koningsjaar en dat lang voor Albert II zijn troon afstond aan zijn zoon Filip. Petra had in 2011 al voorgesteld om een concert te doen rond koningen en daar een pleïade muziekstukken en koorwerken aan toegevoegd, interessant genoeg om meerdere concerten te vullen. Net als de kroonprins heeft ze geduld moeten oefenen en dit tot de bladzijde “Gelukkig Zijn” was omgedraaid om het T(r)oonfeest gestalte te kunnen geven.
De eerste repetitie werd geopend met The king shall rejoice van Händel, maar de koningen werden vlug naar de achtergrond verwezen om plaats te maken voor Mein Liebeslied muss ein Walzer sein, Lacrimosa, Let it Be, Je ne l’ose dire en nog 16 andere nummers die een plaats hadden verdiend in het schriftje met de gouden nummers uit 20 jaar koor onder leiding van Heidi Jacobs. Het was nauwelijks te geloven dat zij ons koor al zo lang op haar slag – na heel lang oefenen en enkel bij momenten van grote oplettendheid – kon doen zingen, inzetten en stoppen. Haar enthousiasme, gedrevenheid en passie voor het Elewijts Bachkoor leek over de jaren enkel toegenomen. Van die hoogtepunten met de daaraan verbonden anekdotes hebben de aanwezigen op ons zomerconcert Flash Bac(h)k, kunnen genieten.
Koningen kan je slechts een korte tijd op de achtergrond houden en van vanaf midden mei kreeg Händel dan ook nog de steun van Mozart (Te Deum Laudamus), Roger Miller (The King of the Road), Bach (King of Glory, King of Peace), Elvis (Can’t help fallig in love with you) en een aantal anderen die zich terecht koningen van de muziek mogen noemen. Het novemberconcert met medewerking van het Drongens Kamerorkest stond in de steigers. Onze partner was de Gezondheidsraad van Zemst en de opbrengst van het concert zou ten goede komen van de Hofparkers, de lokale vereniging van mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. De samenwerking was op alle vlakken schitterend en dat we in de toekomst nogmaals de handen in elkaar zouden slaan voor een concert behoort zeker tot de mogelijkheden.
Maar nog voor het eindejaarsconcert zijn we weer op aangename wijze door de vakantieperiode gewandeld en gefietst, met eind augustus begin september de deelname van een aantal koorleden aan de Hanswijkcavalcade en net voor het jaareinde de optredens in Ons Tehuis Brabant en de Ms-kliniek in Melsbroek.
Ruimdenkend als we zijn werd in dit koningsjaar, ook al was het onverwacht, een optreden ingelast voor de republikeinen. De Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, had op zijn

tocht langs alle steden en dorpen van het land, Zemst over het hoofd gezien en dat wou hij goedmaken met een ultiem bezoek, net voor zijn terugkeer naar Amerika. De gemeentebestuurders hadden tijdens het zomerconcert ons het “Festival of Freedom” horen zingen en vonden dit een zeer gepaste en originele manier om het programma voor Gutman de nodige luister te geven. De heer en mevrouw Gutman genoten van ons optreden, dat ongewild er ook voor zorgde dat een opdringerige pers haar vragen niet kon afmaken.
En dan. Op 25 september vindt ten huize Heidi een informele vergadering plaats voor de oprichting van een kinder/jeugdkoor. We moeten aan de toekomst denken en als we nu jongeren tussen 10 en 18 jaar enthousiaste leden van het jeugdkoor kunnen maken, kunnen
er later doorstromen van Bach Junior naar het Elewijts Bachkoor. We kunnen ook meteen beroep doen op Celine Van Looveren leerkracht Algemene Muzikale Vorming aan de academie voor Muziek, Woord en Dans te Vilvoorde, die met de kinderen van de klassen samenzang ons “kindgelukkig” had gemaakt tijdens het concert van 2012.
In de scholen van groot Zemst wordt de flyer “Hou je van zingen” verspreid met de wervende tekst:
Heb je zin om samen met vrienden en onder professionele muzikale begeleiding mooie concerten in mekaar te steken? Wil je schitteren op een echt podium?
Wil je elke week een uurtje van de wereldbol verdwijnen en meedrijven
op mooie muziek? Kom dan zeker een kijkje nemen.
Na de tweede repetitie blijkt dat 21 kinderen op de uitnodiging zijn ingegaan. Elke woensdag wordt er gerepeteerd en in 2014 willen wij hen ‘in concert’ graag aan het publiek voorstellen.
Het koor, gedragen door al die actieve leden en al dat vrijwilligerswerk, kijkt nu met meer aandacht dan voordien uit naar 2015, want dan vieren wij ons gouden jubileum.
Huib Crauwels